maandag 25 mei 2009

Gouden Palm

"Michael Haneke is verdiende Gouden Palmwinnaar" - Cultuur - nieuws - Knack.be - 25.5.2009 http://www.knack.be/nieuws/cultuur/michael-haneke-is-verdiende-gouden-palmwinnaar/site72-section44-article33816.html

"Michael Haneke is verdiende Gouden Palmwinnaar"

Een editie met weinig uitschieters maar met een verdiende Gouden Palmwinnaar, dat is de communis opinio over het 62e filmfestival van Cannes. De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke schoot er de hoofdvogel af met zijn heimatkroniek Das Weisse Band .
Daarin brengt Haneke het groepsportret van een Noord-Duitse dorpsgemeenschap die anno 1913 wordt opgeschrikt door enkele bizarre, gewelddadige incidenten. Tegelijk toont hij hoe de verschillende klassen er op gespannen voet met elkaar samenleven, en vooral: hoe de rigide religieuze moraal en de al even strenge onderwijsmethodes sporen nalaten bij de lokale kinderen.
Hoewel de insteek enigszins doet denken aan de suspensethriller The Village , is Das Weisse Band vooral een politieke allegorie over het ontstaan van het fascisme, maar dan zonder Hanekes bekende choquante exploten of brechtiaanse vervreemdingstechnieken.

vrijdag 22 mei 2009

Das Weisse Band - Haneke

Das Weisse Band (The White Ribbon) van Michael Haneke nu in Cannes (officiƫle selectie)
A village in Protestant northern Germany. 1913-1914. On the eve of World War I.
The story of the children and teenagers of a choir run by the village schoolteacher, and their families: the baron, the steward, the pastor, the doctor, the midwife, the tenant farmers.
Strange accidents occur and gradually take on the character of a punishment ritual.
Who is behind it all?

Thirteen - Hardwick

Thirteen. Digg

Regie: Catherine Hardwicke
Scenario: Catherine Hardwicke, Nikki Reed
Met: Evan Rachel Wood, Nikki Reed, Holly Hunter, Jeremy Sisto, Brady Corbet, Deborah Kara Unger
USA-UK/100 min/2003

'Thirteen' vertelt het verhaal van de dertienjarige Tracy (Evan Rachel Wood). Ze woont samen met haar moeder Mel (Holly Hunter) en haar broer Mason (Brady Corbet). Haar vader is een rijke zakenman, maar is inmiddels al enige tijd van haar moeder gescheiden. Bovendien ziet hij maar weinig om naar zijn twee kinderen. Tracy leidt een op het eerste zicht vrij minzaam leven, gaat braaf naar school en vervult haar huishoudelijke taken. Als ze echter kennismaakt met the hottest chick op school, Evie Zamora (Nikki Reed), starten de problemen. Evie introduceert Tracy in een wereld waar seks, drugs en criminaliteit centraal staan. Ze neemt Tracy mee op haar tochten van seksuele avonturen, maar zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat Tracy enkele piercings laat plaatsen. Evie zelf staat onder toezicht van voogd Brooke (Deborah Kara Unger), zelf verslaafd aan drugs. Aldus weet ze zich in de woonst van Tracy te praten, waardoor ze stilaan mee deel gaat uitmaken van het gezin. Zo ook de zopas terug uit de gevangenis vrijgelaten vriend (Jeremy Sisto) van Mel. Thuis komt het geregeld tot conflicten.