maandag 25 mei 2009

Gouden Palm

"Michael Haneke is verdiende Gouden Palmwinnaar" - Cultuur - nieuws - Knack.be - 25.5.2009 http://www.knack.be/nieuws/cultuur/michael-haneke-is-verdiende-gouden-palmwinnaar/site72-section44-article33816.html

"Michael Haneke is verdiende Gouden Palmwinnaar"

Een editie met weinig uitschieters maar met een verdiende Gouden Palmwinnaar, dat is de communis opinio over het 62e filmfestival van Cannes. De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke schoot er de hoofdvogel af met zijn heimatkroniek Das Weisse Band .
Daarin brengt Haneke het groepsportret van een Noord-Duitse dorpsgemeenschap die anno 1913 wordt opgeschrikt door enkele bizarre, gewelddadige incidenten. Tegelijk toont hij hoe de verschillende klassen er op gespannen voet met elkaar samenleven, en vooral: hoe de rigide religieuze moraal en de al even strenge onderwijsmethodes sporen nalaten bij de lokale kinderen.
Hoewel de insteek enigszins doet denken aan de suspensethriller The Village , is Das Weisse Band vooral een politieke allegorie over het ontstaan van het fascisme, maar dan zonder Hanekes bekende choquante exploten of brechtiaanse vervreemdingstechnieken.

Geen opmerkingen: