zondag 8 februari 2009

The Wave

The Wave

De korte film 'The Wave' (50 minuten) is gebaseerd op een experiment van de geschiedenis docent Ron Jones op Cubberley High School in Palo Alto (V.S.) in 1967. (de school werd in 1979 gesloten vanwege te weinig leerlingen)
Jones kreeg van leerlingen de vraag voorgelegd hoe het mogelijk was dat iemand als Hitler zo'n aantrekkingskracht had op mensen. Toen hij het antwoord op die vraag schuldig moest blijven startte hij een experiment.
Dit experiment verliep boven verwachting. Na een paar weken was er een beweging in het leven geroepen, ‘The Wave’ , waarvan de leden op zoek waren naar een sterk gemeenschapsgevoel en een gezonde werk-discipline. Maar al spoedig werd de beweging met zijn mysterieuze leider, een doel op zich. Tegenstanders van ‘The Wave’ werden vijanden en oude vriendschappen werden beëindigd. Kritiek op ‘The Wave’ werd beantwoord met agressie en intimidatie. Een tijd lang leek Jones de controle over de beweging helemaal kwijt tot hij de leden confronteerde met wie hun mysterieuze leider was, Hitler zelf. Deze onthulling shockeerde de leerlingen zeer en velen barstten in huilen uit.
Uitgebreide informatie en didactische voorstellen op histoforum.digischool.

Zie ook artikel van Ron Wave.

Geen opmerkingen: