zondag 25 januari 2009

Stella

*Festivalwinnaar Stella vanaf vandaag in de bioscoop*
Op de voorbij editie van het Filmfestival Gent kende de internationale jury de Sabam Prijs voor Beste Scenario toe aan Stella van de Franse cineaste Sylvie Verheyde. Een eervolle vermelding ging naar actrice Karole Rocher, die de moeder van Stella speelt. Vanaf vandaag is de film te zien in de bioscoop! Bekijk de trailer en een interview met regisseuse Sylvie Verheyde.

In pure gebroeders Dardennes stijl kijkt de Franse cineaste Sylvie Verheyde in /Stella/ terug op haar eigen schooljeugd. Net als haar personage ging ze op haar eerste dag in het middelbaar met een voetbal naar school en keerde ze met een blauw oog terug naar huis. Stella Vlaminck (What’s in a name) die opgroeit in een café in Parijs is het kneusje van de klas maar dank zij de invloed van Gladys, dochter van Argentijnse immigranten, wordt ze zich bewust van haar eigenwaarde. Maar of volwassenen daar respect voor hebben?

Verheyde vertelt op een levendige en tegelijk suggestieve manier en speelt stad en platteland, waar Stella op vakantie gaat, tegen elkaar uit. In Parijs kijkt men op haar neer en op de boerenbuiten is ze de “parisienne”. De film doet denken aan Canneswinnaar /Entre les murs/, maar hier vormt de klemtoon die op het Franse muzikale decor uit de jaren zeventig ligt een surplus. De vertolking van Léora Barbara in de titelrol is grandioos. Je wordt er stil van. Niet te missen zelfs voor wie niet in het onderwijs staat.

/Stella/ is vanaf 14 januari te zien in Brussel (Vendôme & Arenberg), Brugge (Lumière) en Gent /Sphinx. /Bron: Filmfestival

Geen opmerkingen: