maandag 26 januari 2009

Wiener De verereing van Quirina

Boekverslag De verering van Quirina T. door L.H. Wiener | scholieren.com

*Titelverklaring*
“Quirina T.(aselaar) ” is de naam van het meisje dat als leerlinge in de klas zit bij Victor van Gigch. Hij is leraar Engels in Haarlem en hij wordt verliefd op het meisje, dat hem ook seksueel probeert uit te dagen. Het brengt hem in relatie met vrouwen die eerder indruk op hem hebben gemaakt, zoals de moeder van zijn vriendje Niels, Catharina van Nyenbeek , op wie de veertienjarige Victor straal verliefd was geworden. “Hij geeft in de roman ook een keer aan dat hij haar “vereerde”. Dat doet dus denken aan een soort godin.

(...)

Heel veel gegevens van Wiener zijn terug te vinden in Victor. Zo is er bijvoorbeeld het leraarschap van Wiener/Van Gigch in Haarlem. Wiener haalt uit naar de Tweede fase, de nieuwe vorm van onderwijs. Hij wil daar eigenlijk helemaal niet mee te maken hebben en kiest in zijn baan ervoor om tenslotte alleen maar onderbouwklassen les te geven.


(...)
De schrijver L.H. Wiener deelde mij daarover het volgende mee: /“Deze scène staat in het Engels, evenals andere al te emotionele herinneringen, omdat Victor er zijn ‘moeders taal’ niet mee wil bezoedelen. Victor is leraar Engels en ‘vlucht’ in die taal als het hem teveel wordt. Dat fenomeen doet zich ook in mijn boek Nestor.

Geen opmerkingen: